KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Actueel

Nieuws

Levensverwachting en AOW-leeftijd

31-07-2018

Voor iedereen geldt dezelfde AOW-leeftijd hoewel de levensverwachting sterk kan verschillen. Mensen met een lage sociaaleconomische status leven gemiddeld korter en ontvangen dus ook gemiddeld minder jaren AOW. Het lijkt logisch om de AOW-leeftijd zodanig te differentiëren dat de verhouding tussen AOW-jaren en arbeidsjaren voor verschillende sociaaleconomische groepen gelijk zou moeten zijn.

Wereldbevolkingsdag

11-07-2018

11 juli is wereldbevolkingsdag (world population day). De wereld­bevolkings­dag werd in 1989 door de Verenigde Naties uitgeroepen naar aanleiding van 11 juli 1987, de dag dat de wereld­bevolking voor het eerst de 5 miljard zou hebben bereikt. Inmiddels staat de teller al op 7,6 miljard.

DEMOS - nummer 6, juni 2018

29-06-2018

In dit nummer artikelen over:

[Foto: Roel Wijnants/Flickr]

Huisvesting en zorg voor oudere migranten in Nederland

29-06-2018

Oudere migranten wonen net als Nederlandse ouderen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig, bij voorkeur in hun huidige woning in hun vertrouwde buurt. Als de gezondheid dat niet meer toelaat, hebben zij naast algemene ook specifieke wensen op het terrein van huisvesting en zorg. [Foto: Roel Wijnants/Flickr]

Demografie in het kort: Vergrijzing

29-06-2018

Vergrijzing is waarschijnlijk een van de meest gebruikte demo­grafische termen op tal van terreinen in het maat­schappelijk debat. Vergrijzing is al jaren een vast onderwerp in discussies over de toekomst van bijvoorbeeld ons pensioen­stelsel, de gezond­heids­zorg, krimp­gebieden en de woningmarkt. Maar wat verstaan we nu precies onder vergrijzing? [Foto: BanxietyFree/Flickr]

Het belang van een goed afscheid met pensioen

29-06-2018

Een kwart van de gepensioneerden vertrekt zonder een afscheids­cadeau of -feestje. Het levensgeluk van gepensioneerden die met een goed afscheid vertrokken is echter, ook nog lang na het afscheid, hoger dan van hen die met stille trom vertrokken blijkt uit NIDI-onderzoek.

DEMOS - nummer 5, mei 2018

31-05-2018

In dit nummer artikelen over:
- Samen met pensioen? Uitdagingen voor tweeverdieners
- Levensverwachting naar opleidingsniveau
- De eenzaamheid van de oudere laatbloeier
- Migratiebeslissingen binnen de EU
- Internationaal migratieonderzoek maakt inhaalslag
[Foto: Roel Wijnants/Flickr]

Samen met pensioen? Uitdagingen voor tweeverdieners

31-05-2018

The proportion of dual earners among adults aged 60 years and over is increasing. In the Netherlands, we find that many older dual earners would like to retire at the same time, but are put off by the financial consequences.

[Foto: Roel Wijnants/Flickr]

Levensverwachting naar opleidingsniveau

31-05-2018

On average, individuals with a low level of educational attainment tend to not live as long as highly educated people. Is this educational gap in life expectancy persistent over time?

[Foto: Stefan Koopmanschap/Flickr]

Meer nieuws

Kruimelpad:
  1. Home


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken