KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Minisymposium van IISG-KNAW, KNAW en Akademie van Kunsten

De wetenschap over de vluchtelingencrisis

Pagina-navigatie:
Datum 9 december 2015 van 14:00 tot 17:30 uur
Locatie Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact
Telefoonnummer 020 551 0869
Voeg toe iCal vCal

Wetenschappers van divers pluimage doen al jaren onderzoek naar de vluchtelingenproblematiek. Alleen dringt die kennis slechts mondjesmaat, en versnipperd, door tot het publieke en politieke debat. Vandaar dat het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG-KNAW), de KNAW en de Akademie van Kunsten het initiatief hebben genomen om te komen tot een zienswijze die feit van fictie scheidt en de waan van de dag overstijgt. De sprekers bieden antwoorden waarin niet alleen oog is voor de huidige vluchtelingenproblematiek, maar waarin ook toekomstscenario’s worden ontvouwen.

Credits afbeelding:Barbara VisserLe monde appartient à ceux qui ce lèvent tôt (2002)The world belongs to early risers (2002) courtesy Annet Gelink GalleryVilla Arson, Nice, France

Programma

Het programma bestaat uit korte inleidingen in drie kerndomeinen (migratie, Europa, integratie). 

  • Leo Lucassen, directeur onderzoek IISG-KNAW en hoogleraar sociale geschiedenis, Universiteit Leiden –  Inleiding
  • Nanda Oudejans, universitair docent rechtsfilosofie, Tilburg University – Het recht en de vluchteling
  • Joop de Beer, onderzoeksleider population aging & longevity, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW)  – Vluchtelingen en Europa, een inleiding vanuit de demografie
  • Han Entzinger, emeritus hoogleraar integratie- en migratiestudies, Erasmus Universiteit Rotterdam – Vluchtelingen en integratie

 

De lezingen worden gevolgd door kort commentaar door referenten en een algemene discussie. Het programma staat onder leiding van Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde, Universiteit Leiden.

Barbara Visser, voorzitter Akademie van Kunsten, zorgt voor een artistieke interventie: Le monde appartien á ceux qui se lèvent tôt.

 

Meer informatie en aanmelding

Kijk voor meer informatie op de website van de KNAW. Of neem contact op met Geertjan de Vugt, knawgenootschap@knaw.nl, 020 551 0869.

U bent van harte welkom. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier op de website van de KNAW.

Meer informatie over dit agenda itemGa terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken