KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

NIDI-RUG Policy briefings in Demografie en beleid

Grenzeloos migreren? Binnen-Europese mobiliteit, kansen en uitdagingen

Pagina-navigatie:
Datum 27 mei 2015 van 15:00 tot 18:00 uur
Locatie NIDI en RUG, Lange Houtstraat 19, Den Haag
Voeg toe iCal vCal

In deze bijeenkomst voor genodigden zetten vooraanstaande demografen, sociologen en juristen de voornaamste bevindingen en dilemma’s op het terrein van ‘Grenzeloos migreren? Binnen-Europese mobiliteit, kansen en uitdagingen’ op een rijtje. Voorts worden de belangrijkste beleidsvragen voor de toekomst in een discussie behandeld.

Dagvoorzitter: Jacques Wallage (RUG & ROB)

Programma:

15.00: Ontvangst met koffie en thee
15.25: Welkom op het NIDI door Helga de Valk en opening door Jacques Wallage
15.30: Helga de Valk (NIDI) De Europese migrant in beeld
15.45: Gijsbert Vonk (RUG) Europese mobiliteit en de Welvaartstaat
16.00: Hein de Haas (University of Oxford) Het hek van de dam? Vrije en onvrije migratiedynamiek in de EU
16.15: Discussie
17.00: Netwerkborrel

Interne mobiliteit binnen de Europese Unie is één van de grote verworvenheden van het Europese eenwordingsproces. Tegelijkertijd vormt het ook één van de grootste uitdagingen voor de samenleving en de nationale verzorgingsstaat. Het aantal mobiele Europeanen neemt toe maar wie zijn eigenlijk degenen die migreren naar Nederland? In welke fase van het leven zitten zij en maken zij allen gebruik van verzorgingsstaat voorzieningen? Ondanks het feit dat mobiliteit door de EU bevorderd wordt, heeft migratie toch vaak belangrijke gevolgen voor de persoon. Is migratie binnen Europa wel zo eenvoudig als het lijkt of zijn er nog wel degelijk barrières voor Europese migranten en hun families? Op welke wijze hangen Europese mobiliteit en migratie van buiten de EU eigenlijk samen? En wat is de rol van beleid hierin? In deze NIDIRUG Policy briefing bijeenkomst komen deze vragen aan de orde vanuit drie invalshoeken: demografisch, juridisch en de interactie met de rest van de wereld. Het gaat om een debat met een nationale focus voor beleidsmakers in Nederland. Naast presentaties door experts op de verschillende deeldomeinen is er uitgebreid ruimte voor discussie op deze middag.

Meer informatie over het programma vindt u hier: NIDI-RUG Policy briefings in Demografie en beleid - Grenzeloos migreren? Binnen-Europese mobiliteit, kansen en uitdagingenGa terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken