KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Persbericht

Kunst ontmoet wetenschap

Pagina-navigatie:
23 mei 2016

In het stadhuis van Den Haag ontmoeten wetenschap en kunst elkaar tot 3 juni. “Een unieke samenwerking tussen migratie-onderzoekers van het NIDI en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) die smaakt naar meer” zo vertellen projectleider Helga de Valk en onderzoeker Kim Caarls. De fotocollectie die getoond wordt in het Atrium van het stadhuis is onderdeel van een tentoonstelling over demografie die is georganiseerd door het NIDI.

In het FaMiLife-project, gefinancierd door de European Research Council, is er vijf jaar onderzoek gedaan naar migratie als één van de belangrijkste factoren voor bevolkingsverandering in Europa. Onderzoekers van het FaMiLife-project hebben de rol van internationale migratie op het (familie-)leven van migranten en hun nakomelingen in Nederland en Europa in kaart gebracht. Zo vonden zij dat het bestemmingsland van groter belang is op de levensloop dan de herkomst van de migrant.

De KABK-studenten fotografie hebben dit onderzoek artistiek vertaald. Zo heeft Jesse Budel The Raft of the Medusa gerecreëerd, in samenwerking met kunstenaar Peter George d’Angelino Tap die een jurkencollectie met de titel Panta Rhei (alles stroomt) maakte. De jurken zijn gemaakt voor vrouwen, dus de meeste mannelijke modellen passen de jurken niet. Dit komt overeen met een mogelijke botsing tussen culturen; het weerspiegelt hoop en verlangen. Marijn Kuijper laat het verhaal van Omar zien, geboren en opgegroeid in Damascus, Syrië. Op jonge leeftijd wist hij al dat hij homo is. Toen de oorlog uitbrak, koos hij voor zijn eigen toekomst. Dit was alleen mogelijk door zijn dierbaren achter te laten, maar onderweg naar Europa zijn er nieuwe familiebanden ontstaan. Marijn stelt zich de vraag: wat maakt een familie eigenlijk tot wat het is? Medina Resic laat in Leftovers haar zoektocht naar transnationale relaties in het leven van individuele migranten zien. Nadat zij zich realiseerde dat ze geen eigen bed meer in Kroatië heeft, vroeg ze zich af: in hoeverre zijn wij nog steeds betrokken bij het leven van onze families over grenzen heen? Sonja de Bruin portretteert Amina, geboren in Nederland maar met ouders die zijn opgegroeid in Marokko. Schoolgenoten zeggen wel eens tegen haar ‘Je komt helemaal niet zo Marokkaans over’. Maar wanneer zie je er Marokkaans uit? Wat zegt dit over onze manier van kijken naar mensen en culturen?

Voor meer informatie www.familifeproject.com of neem contact op met de projectleider van het FaMiLife-onderzoek: Helga de Valk, valk@nidi.nl, 06-26614255Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken