KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 1

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 29, nummer 1, januari 2013

Demos Inhoud:
  • Zorgende vaders
  • Kinderen willen en kinderen krijgen
  • 10 jaar onderzoek naar familiebanden in Nederland

PDF volledig nummer

 


 ZORGENDE VADERS


RENSKE KEIZER & PEARL DYKSTRA

 

Vaders zijn in de afgelopen jaren meer tijd gaan besteden aan de zorg voor hun kinderen. Een grotere deelname van mannen aan de zorgtaken voor de kinderen is zowel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen als voor de arbeidsmarktparticipatie van moeders. Gegevens uit het onderzoek Familiebanden in Nederland (NKPS - Netherlands Kinship Panel Study) laten echter zien dat vaders de taken, die moeders meer vrijheid zouden moeten kunnen bieden om buitenshuis te werken, nog niet gelijk verdelen met hun partner.

[PDF volledig artikel]

 


 KINDEREN WILLEN EN KINDEREN KRIJGEN 


SIMON DE BRUIJN, MARTIJN HOGERBRUGGE & EVA-MARIA MERZ

Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld iets minder dan twee kinderen. Daarmee behoort Nederland tot de landen waar het kindertal boven het Europese gemiddelde ligt. Desalniettemin verwachten Nederlandse vrouwen en mannen net als in andere Europese landen meer kinderen te krijgen dan daadwerkelijk gebeurt. Welke factoren spelen een rol bij het realiseren van de kinderwens? Met behulp van gegevens uit het onderzoek Familiebanden in Nederland (NKPS - Netherlands Kinship Panel Study) wordt dit nader onderzocht.

[PDF volledig artikel]

 


 10 JAAR ONDERZOEK NAAR FAMILIEBANDEN IN NEDERLAND


EVA-MARIA MERZ

 

De Netherlands Kinship Panel Study (NKPS) is een grootschalig onderzoek naar familiebanden in Nederland. Meer dan 9.000 respondenten, zowel Nederlanders als niet-Nederlanders, hebben meegedaan aan dit onderzoek. Zij werden herhaaldelijk ondervraagd zodat veranderingen in hun leven goed in beeld konden worden gebracht.

[PDF volledig artikel]

 Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken