KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

nummer 8

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 29, nummer 8, september 2013

Inhoud:
  • Doorstarten na pensioen: een opkomend fenomeen
  • Bevolking nieuw EU-lid Kroatië krimpt
  • NIDI en het maatschappelijk debat

[PDF volledig nummer]

  Demos

 DOORSTARTEN NA PENSIOEN: EEN OPKOMEND FENOMEEN


 ELLEN DINGEMANS, KÈNE HENKENS & HANNA VAN SOLINGE

 

Voor een groeiende groep ouderen betekent de pensionering niet meer het einde van de arbeidsloopbaan. De pensionering opent mogelijkheden voor een doorstart in vergelijkbaar of ander werk, soms zelfs voor een tweede carrière. Doorstarten komt in brede lagen van de (vervroegd) uitgetreden werknemers voor en kent veel verschijningsvormen. Wie zijn die doorstarters en wat beweegt hen?

[PDF volledig artikel]

 


 BEVOLKING NIEUW EU-LID KROATIË KRIMPT


 ROB VAN DER ERF

 

Sinds 1 juli is de Europese Unie uitgebreid met Kroatië. Daarmee is het na Slovenië het tweede land van het voormalige Joegoslavië, dat is toegetreden tot de EU. Kroatië is sinds 1991 onafhankelijk en werd in 2004 kandidaat-lid. Hoe onderscheidt dit nieuwe lid van de EU zich van andere lidstaten, bijvoorbeeld wat betreft groei of krimp, geboorte, sterfte, ontgroening en vergrijzing? En zijn er binnen Kroatië belangrijke regionale demografische verschillen?

[PDF volledig artikel]

 


 NIDI EN HET MAATSCHAPPELIJK DEBAT


 HARRY VAN DALEN

 

Valorisatie van de wetenschap is het buzz-woord onder beleidsambtenaren. Letterlijk betekent het waarde toevoegen aan kennis en in de sociale wetenschappen gebeurt dat vooral door kennis over de samenleving inzichtelijk te maken voor beleid en maatschappij. Het NIDI heeft de afgelopen jaren het maatschappelijk debat en beleid gevoed door te informeren maar ook door stelling te nemen op basis van wetenschappelijk onderzoek.

[PDF volledig artikel]

 Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken