In memoriam Nicole van der Gaag

29 december 2021

Op 26 december kregen we het verdrietige nieuws dat onze NIDI-collega Nicole van der Gaag is overleden. Hoewel we wisten dat zij de strijd tegen haar ziekte niet meer kon winnen, raakt dit alle (oud-) NIDI-medewerkers. Het maakt ons diep bedroefd.

Nicole was sinds 1993 werkzaam als onderzoeker bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Ze startte bij het NIDI met een jaarcontract maar dat werd een meer dan 25-jarige carrière bij ons instituut. Gedurende haar loopbaan werkte ze aan tal van nationale en Europese onderzoeksprojecten. In veel gevallen als onderdeel in een team met anderen. Recent was zij nog medeverantwoordelijk voor het verwerven van een groot Europees project. Demografische prognoses en projecties waren haar expertise. Ze was daarbij vooral geïnteresseerd in regionale ontwikkelingen en scenario’s. Haar methodologische kennis rond het modelleren van bevolkingsontwikkelingen op verschillende ruimtelijke niveaus was enorm en werd nationaal en internationaal gewaardeerd. Inhoudelijk verschoof haar onderzoeksinteresse steeds meer naar bevolkingsdynamiek en de relatie met milieu en omgeving. Vorig jaar leverde ze nog een belangrijke bijdrage aan het tot stand komen van het rapport over de Nederlandse bevolking in 2050.

Nicole was bescheiden en stond nooit op de voorgrond maar was desalniettemin de drijvende inhoudelijke kracht achter veel onderzoeksprojecten. Zij was precies, gedreven en punctueel in haar werk. Ze wilde goed en gedegen onderzoek leveren en zorgde dat haar bijdrage in projecten anderen verder hielp. Je kon op haar bouwen: ze deed wat ze beloofde. Door de jaren heen heeft zij aan een veelheid van Nederlandse en Europese projecten meegewerkt waar deze kwaliteiten geapprecieerd werden. Nicole was daarnaast een bekend gezicht binnen de Nederlandse Vereniging voor Demografie waar ze secretaris van was. Binnen het NIDI heeft zij naast haar onderzoek verschillende rollen gehad in het ondersteunen van de organisatie: van het organiseren van de lunchlezingen tot het lidmaatschap van de onderdeelcommissie. Kenmerkend was haar rust en het oog dat ze altijd had voor de ander.

We koesteren de goede herinneringen aan Nicole als een fijne betrokken collega die tot op het laatst geïnteresseerd was in anderen. We gaan haar missen.

We wensen haar gezin, Frank, Mandy en Pascale, en familie heel veel sterkte.

Namens alle (oud-) NIDI-medewerkers,

Helga de Valk
(directeur NIDI)

KNAW Logo
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.