Maandag 21 oktober 2024 zal Katharina Runge haar proefschrift getiteld ‘Metabolic syndrome and employment exit: Longitudinal findings from the Lifelines Cohort Study and Biobank‘ verdedigen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Net als veel andere westerse landen wordt Nederland geconfronteerd met een nieuwe demografische realiteit van een vergrijzende beroepsbevolking. Om de duurzaamheid van de Nederlandse verzorgingsstaat en het pensioenstelsel te waarborgen, worden de wettelijke pensioenleeftijden verhoogd. Toch verlaten veel werknemers nog steeds vroegtijdig hun baan, vaak vanwege chronische ziekten. Een potentiële risicofactor voor vroegtijdige uitdiensttreding is de groeiende wereldwijde epidemie van het metabool syndroom (MetS). Het metabool syndroom is een zich in een vroeg stadium voordoende, beïnvloedbare risicofactor voor chronische cardio-metabole ziekten en bestaat uit een combinatie van verhoogde bloeddruk, abdominale obesitas en/of ongunstige bloedwaarden.
Dit proefschrift onderzoekt de relatie tussen het metabool syndroom en vroegtijdige uitdiensttreding onder Nederlandse werknemers van middelbare en oudere leeftijd. Longitudinale gegevens van de Lifelines Cohort Study en Biobank suggereren dat het metabool syndroom zowel een risicofactor is voor als een uitkomst van vroegtijdige uitdiensttreding. Bovendien liepen werknemers in lager geschoolde beroepen het hoogste risico op ontwikkeling van het metabool syndroom, deels vanwege een clustering van ongezond gedrag in deze beroepen.
Dit onderzoek werd ondersteund door het Onderzoeksfonds van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW-Instituten). De studies in dit proefschrift werden gezamenlijk uitgevoerd bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en binnen het Health in Context Research Institute van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en onder auspiciën van het onderzoeksprogramma Public Health Research (PHR).
Voor meer informatie over de promotie zie de website van de Rijksuniversiteit Groningen.