From left to right: Johan Woltjer (dean Faculty of Spatial Sciences UG), Helga de Valk (director NIDI), Brenda Penninx (vice president KNAW - digitally present), Cisca Wijmenga (rector magnificus UG), Aat Liefbroer (NIDI and UG) and Kène Henkens (NIDI and UG-UMCG).

RUG en NIDI bestendigen strategische samenwerking

30 juni 2023

De Rijksuniversiteit Groningen en de KNAW hebben een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Samen willen de universiteit en het wetenschappelijke topinstituut NIDI de nationale en internationale kennisinfrastructuur op het gebied van bevolkingsvraagstukken verder versterken.

Rector magnificus Cisca Wijmena sprak bij de ondertekening uit dat zij ‘… trots is op de samenwerking met het NIDI. Het is onze gezamenlijke ambitie om het kennislandschap te blijven verrijken’. ‘Je hoeft de krant maar open te slaan, een vergadering van het Europees Parlement bij te wonen of discussies aan de keukentafel te voeren om te merken dat demografie en het werkveld van het NIDI ontzettend relevant en actueel zijn.’

NIDI is hét nationale demografisch instituut van Nederland waar het onderzoek naar onderwerpen als migratie en integratie, arbeidsmarkt en sociale zekerheid, en vergrijzing en familierelaties samenkomt. Kenmerkend voor het onderzoek is de interdisciplinaire aanpak en internationale oriëntatie.

Wijmenga: ‘In deze samenwerking zien we mooie kansen voor de wisselwerking tussen bevolkingsvraagstukken en de grote maatschappelijke transitievraagstukken waar ook de RUG zich op richt: duurzame samenleving, meer gezonde jaren en energie. 
Helga de Valk (directeur NIDI) en Cisca Wijmenga (rector magnificus RUG)

Aangezien bevolkingsvraagstukken al deze opgaven doorkruisen, biedt het partnerschap met het NIDI uitstekende kansen voor nieuw onderzoek en innovatie op deze terreinen. In Groningen wordt immers al jaren intensief samengewerkt met de faculteiten Ruimtelijke Wetenschappen, Gedrags-en Maatschappijwetenschappen en het UMCG. Daarnaast gaan we de komende periode de verbinding tussen NIDI en onze Schools voor Wetenschap en Samenleving intensiveren.’

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 30 juni 2023.

KNAW Logo
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.