Foto: Wojtek Gurak / Flickr

Lees in DEMOS van november/december over woningkrapte, ongelijkheid in woonruimte, woontevredenheid, en verhuizen met jonge kinderen

6 december 2024

DEMOS, november/december 2024, jaargang 40, nummer 10, themanummer

Woningkrapte raakt vooral alleenstaande jongeren

Er zijn meer alleenstaande huishoudens dan ooit. Alleenstaanden wonen minder vaak in een koophuis en in kleinere woningen dan samenwonenden. In vergelijking met 2015 – toen de spanning op de woningmarkt een stuk minder was – is de positie van jongeren verslechterd, in het bijzonder die van alleenstaande jongeren. Lees verder …

Erratum: in de gedrukte versie van dit Demos-nummer is een fout geslopen in bovenstaande artikel: de legenda onder figuur 3 is foutief, alleenstaand is de blauwe lijn, en samenwonend de rode lijn. In deze internet-versie en de bijgaande pdf staan de correcte versies van de figuur en het artikel.

Gezinnen met lage inkomens steeds vaker in overbezette woning

Opgroeien in een krappe woning kan nadelige gevolgen hebben voor kinderen. Maar hoeveel en wat voor gezinnen met jonge kinderen wonen in een overbezette woning? En hoe heeft het aandeel gezinnen in een krappe woning zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Lees verder …

Woontevredenheid in Europees perspectief

Nederlanders blijken tevreden over de woning waarin zij wonen. In vergelijking met andere Europese landen scoort Nederland zelfs relatief hoog. Ondanks deze hoge woontevredenheid zijn er verschillen zichtbaar in zowel Nederland als andere Europese landen. Lees verder …

De invloed van verhuizen op jonge kinderen

Ouders maken zich vaak zorgen over de effecten die een verhuizing zou hebben op hun kinderen, maar de werkelijkheid laat zien dat verhuizingen vaak goed uitpakken. Voor een beperkt deel van de kinderen pakt het negatief uit. Lees verder …

 

De vier artikelen uit dit themanummer vormen onderdeel van het project ‘Achtergrondstudies Bevolking 2050’ (AB2050). AB2050 is gestart in 2024 en heeft als doel inzicht te geven in de achtergronden en mogelijke effecten van demografische ontwikkelingen op verschillende maatschappelijke terreinen. Het project kijkt naar de mogelijke knelpunten en kansen, evenals aangrijpingspunten voor beleid om passende maatregelen te nemen voor de toekomst. Het project AB2050 wordt door het NIDI uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). AB2050 is onderdeel van de nieuwe opgezette en door de Tweede Kamer gevraagde informatiestructuur voor periodieke monitoring en onderzoek naar de gevolgen van demografische ontwikkelingen. Het andere deel van deze informatiestructuur is het Dashboard Bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Download hier het hele themanummer als PDF.

KNAW Logo
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.