Foto: Timon Studler / Unsplash

NIDI is trots partner te zijn in het SUMMIT-project SOCION dat €30 miljoen financiering ontvangt

29 mei 2024

Het NIDI ontving prachtig nieuws over de via de NWO Summit call verworven onderzoeksfinanciering. Het SOCION-consortium, waarvan het NIDI een belangrijke partner is, heeft een NWO Summit Grant van 30 miljoen euro verworven om onderzoek te doen naar sociale cohesie. Het consortium bestaat uit sociale- en geesteswetenschappers van vijf verschillende kennisinstellingen: Rijksuniversiteit Groningen (coördinator), Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit, Radboud Universiteit en het NIDI. Vanuit het NIDI is prof. Helga De Valk (directeur NIDI/hoogleraar FRW RUG) een van de hoofdaanvragers. Daarnaast zijn vanuit het NIDI ook prof. Matthijs Kalmijn (themagroepleider NIDI/hoogleraar GMW RUG) en prof. Kène Henkens (themagroepleider NIDI/hoogleraar UMCG) hierbij betrokken.

Het SOCION-consortium onderzoekt sociale cohesie. Sociale cohesie is ‘het weefsel van de samenleving’, cruciaal voor duurzame samenlevingen en het welzijn van burgers. Sociale cohesie wordt echter steeds meer ondermijnd door erosie van gemeenschappen en polarisatie tussen groepen. Binnen het SOCION-consortium bundelen psychologen, historici, demografen, filosofen en sociologen hun krachten met maatschappelijke organisaties om inzicht te krijgen in hoe verbindingen tussen individuen, groepen en instituties bijdragen aan nieuwe routes naar en vormen van sociale cohesie.

Van de 55 samenwerkingsverbanden die door besturen van Nederlandse kennisinstellingen mochten worden voorgedragen, werden er 15 geselecteerd om een volledige aanvraag uit te werken, en deze te presenteren. Uiteindelijk hebben vijf consortia financiering ontvangen.

Zie ook: Van quantum tot klimaat: vijf teams van topwetenschappers ontvangen Summit grant (NWO / 24 Mei 2024)

KNAW Logo
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.