Foto: Bruno Wolff / Unsplash

Onderzoek Nederlanders in het Buitenland

2 juli 2021

Een grootschalig onderzoek naar Nederlanders van 65 jaar en ouder in het buitenland.

 

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek


Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor te emigreren. Toch weten we eigenlijk nog erg weinig over de achtergronden van zo’n stap en hoe het mensen vergaat nadat ze geëmigreerd zijn. Het NIDI – een onafhankelijk wetenschappelijk instituut aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) – hoopt met dit onderzoek belangrijke kennis toe te voegen aan wat er over emigratie bekend is. U bent immers deskundige bij uitstek.

U kunt deelnemen door deze link aan te klikken:

www.startvragenlijst.nl/nidi

Daarna kunt u inloggen met de code die in uw brief staat. De code bestaat uit 3 letters, 3 cijfers, en 2 letters. Niet een puntje gebruiken aan het eind!

Veelgestelde vragen


1. Hoe zit het met de privacy?

De antwoorden die u geeft zijn door ons niet te herleiden tot u als persoon. Wij beschikken niet over uw naam en adres, deze zijn alleen bekend bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Ook in de vragenlijst worden geen vragen gesteld die te herleiden zijn tot individuele personen zoals bijvoorbeeld een geboortedatum. De SVB heeft geen toegang tot wat u heeft ingevuld.

2. Wie betaalt dit onderzoek?

Het onderzoek wordt gefinancierd door het NIDI zelf en medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

3. Moet ik meedoen?

Deelname is geheel vrijwillig. We vinden het belangrijk dat iedereen mee doet, maar als u dat niet wilt of kunt is dat geen enkel probleem.

4. Waarom krijgen we 2 brieven?

Het kan zijn dat u en uw partner beide in de steekproef zitten, dat is op basis van toeval bepaald. Vult u graag wel zelfstandig de vragenlijst in, dus niet samen.

5. Waarom willen jullie deze dingen weten?

Veel vragen gaan direct over uw ervaringen als emigrant. Bij een aantal vragen is dat soms minder duidelijk. Toch zijn alle vragen ontwikkeld om beter te begrijpen – direct of indirect – waarom mensen emigreren en waarom mensen verschillende ervaringen hebben.

6. Kan ik een onderzoeksverslag krijgen?

Dat kan, stuurt u dan een mail naar emigratie@nidi.nl

7. Kan ik ook op een andere manier de enquête beantwoorden?

De vragenlijst kan het beste met een laptop of computer worden ingevuld. Eind juli sturen we ook een schriftelijke versie van de vragenlijst die u met de pen kunt invullen. Het onderzoek kan niet telefonisch plaatsvinden omdat er erg veel mensen meedoen en we daar helaas de menskracht niet voor hebben.

8. Ik wil graag wat dingen kwijt

U kunt aan het eind van de vragenlijst uw opmerkingen kwijt, deze zullen allemaal worden gelezen. Mocht u nog meer willen vertellen, dan kunt u mailen naar emigratie@nidi.nl

9. Kan ik de vragenlijst onderbreken?

U kunt altijd stoppen en weer opnieuw inloggen met uw code. U kunt dan verder gaan waar u gebleven was.

10. De vragenlijst is niet op mij van toepassing

Het kan zijn dat de vragenlijst door uw bijzondere situatie niet geschikt voor u is. U kunt dat ons laten weten op emigratie@nidi.nl. We kunnen dan kijken of er een oplossing voor u is.

KNAW Logo
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.