DEMOS, juni 2021, jaargang 37, nummer 6:
Jan Tinbergen over bevolkingsdruk en vooruitgang
Velen kennen de Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen als econometrist en gezichtsbepalend econoom in Nederland en daarbuiten. Hij had gedurende zijn carrière een fascinatie voor bevolkingsvraagstukken in samenhang met de economische vooruitgang. In deze bijdrage legt de biograaf van Tinbergen uit waar die belangstelling vandaan kwam en hoe dit zich in wetenschap en beleid voortzette, van de commissie Muntendam tot de Club van Rome. Lees verder …
Marokkaanse en Turkse migrantenouderen zijn eenzaam ondanks sociale contacten
De hoge eenzaamheid onder Marokkaanse en Turkse migrantenouderen blijft een punt van zorg in beleid en praktijk. De verklaring lijkt niet gezocht te moeten worden in een tekort aan sociale relaties: zij wonen vaker dan Nederlandse ouderen in gezinsverband of dichterbij hun uitgevlogen kinderen, met veel herkomstgenoten van dezelfde leeftijd in de buurt. De oorzaak ligt deels in een slechtere gezondheid, lagere sociaaleconomische status, en een mindere mate van regie over hun leven. Lees verder …
Baanverlies ouders verstoort ontwikkeling van hun kind
Wetenschappelijke studies laten zien dat wanneer ouders hun baan verliezen, dit op de lange termijn schadelijke effecten heeft voor de ontwikkeling van hun kinderen, vooral voor hun schoolprestaties. Maar hoe komen deze effecten tot stand? Een recente studie geeft hierop een antwoord. Lees verder …