Foto: Bianca de Wit

Judith Koops ontvangt Instituut Gak-KNAW Award 2023

5 juni 2023

In hoeverre beïnvloedt een ongeplande zwangerschap de economische positie van vrouwen na de geboorte van het kind? Wetenschapper Judith Koops ontving vanochtend de Instituut Gak-KNAW Award voor haar onderzoeksvoorstel waarin deze vraag centraal staat. Met de Award krijgt Koops een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI.

In Nederland is ongeveer één op de vijf vrouwen ooit ongepland zwanger geweest. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ongeplande geboortes negatieve medische en sociaalpsychologische gevolgen kunnen hebben voor moeder en kind. Maar over de economische gevolgen ervan is nog weinig bekend. Judith Koops gaat nu onderzoeken wat de invloed is van de mate van planning van een zwangerschap op de economische positie van vrouwen na de geboorte van het kind. Zij kijkt daarbij ook naar demografische en sociaaleconomische factoren, zoals relatiestatus, sociaaleconomische status, en etnische achtergrond van de moeder. 

De jury prijst de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, met name vanwege de helderheid van de methodologische keuzes. Het voorstel is, aldus de jury, maatschappelijk zeer relevant: er wordt onderschat hoeveel zwangerschappen ongepland zijn, en wat voor sociale en economische gevolgen dit heeft. Ook gezien haar al behaalde wetenschappelijke prestaties, ziet de jury Koops als een veelbelovende laureaat van de Gak-KNAW Award. 

Over de winnaar

Judith Koops promoveerde in 2020 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Understanding nonmarital childbearing: the role of socio-economic background and ethnicity in Europe and North-America. Zij werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker en docent aan de Radboud Universiteit, afdeling Sociologie. Op 1 februari 2024 start zij bij het NIDI haar onderzoek Economische gevolgen van ongeplande zwangerschappen. De invloed van het plannen van kinderen op de arbeidsmarkt emancipatie

De Instituut Gak-KNAW Award

Koops ontving de Instituut Gak-KNAW Award maandag 5 juni 2023 tijdens een besloten bijeenkomst. Instituut Gak en de KNAW reiken de prijs sinds 2019 jaarlijks uit. De Award is bestemd voor talentvolle onderzoekers aan het begin van hun carrière om baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. De Instituut Gak-KNAW Award bestaat uit een driejarige aanstelling als postdoc-onderzoeker binnen de stimulerende omgeving van een KNAW-instituut.

Eerdere winnaars van de prijs waren Lonneke van den Berg (2022), Jelle Lössbroek (2021), Roos van der Zwan (2020) en Jaap Oude Mulders (2019). Lees meer over hun onderzoek in Demos, bulletin over bevolking en samenleving.

Instituut Gak
  
KNAW

Over Instituut Gak, NIDI en KNAW

Instituut Gak financiert maatschappelijke projecten, onderzoek en leerstoelen op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt in Nederland.

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW) is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is geaffilieerd met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is als forum, stem en geweten van de Nederlandse wetenschap, verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten.

Bron: KNAW – Instituut Gak-KNAW Award voor Judith Koops / 5 juni 2023.

KNAW Logo
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.