Lonneke van den Berg met KNAW-president Marileen Dogterom en bestuursvoorzitter Instituut Gak Frederik Buijn / Foto: Inge Hoogland

Lonneke van den Berg wint Instituut Gak-KNAW Award 2022

12 december 2022

Steeds meer werkende jongvolwassenen hebben een flexcontract in plaats van een vaste arbeidsrelatie. Hoe beïnvloedt deze onzekere positie op de arbeidsmarkt hun welzijn, in samenhang met hun situatie op het gebied van wonen en relaties? Sociologe Lonneke van den Berg ontving vandaag de Instituut Gak-KNAW Award voor haar onderzoeksvoorstel waarin deze vraag centraal staat. Met de Award krijgt Van den Berg een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI.

In 2021 had slechts 17 procent van de niet-schoolgaande werkende jongeren een vast arbeidscontract. Deze onzekere arbeidsmarktpositie kan het welzijn van jongvolwassenen aantasten en hen belemmeren om bijvoorbeeld het huis uit te gaan of een gezin te vormen. Er is weinig wetenschappelijke kennis over obstakels die jongvolwassenen ervaren op weg naar volwassenheid. Onderzoek is vaak gericht op óf onderwijs en arbeidsmarkt óf wonen en relaties. Lonneke van den Berg gaat onderzoeken in hoeverre het hebben van flexcontracten onder jongvolwassenen een rol speelt bij ervaringen op het gebied van wonen, relaties en welzijn.

De jury roemt de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoeksvoorstel en de methodologische uitwerking. Nog belangrijker vindt de jury dat het onderzoek op een vernieuwende manier op zoek gaat naar antwoorden op relevante vragen over het welzijn van jongvolwassen, een thema dat steeds actueler wordt.

Over de winnaar

Lonneke van den Berg promoveerde in 2020 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Time to Leave: Contextual and Individual Explanations for the Timing of Leaving Home. Sinds 2019 werkt zij als postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit, afdeling sociologie. Zij start in 2023 bij het NIDI met haar onderzoek De weg naar volwassenheid in de knoop? De rol van onzekere arbeidsposities voor de leefsituatie en het welzijn van jongvolwassenen.

De Instituut Gak-KNAW Award

Van den Berg ontving de Instituut Gak-KNAW Award vandaag, maandag 12 december 2022, tijdens een besloten bijeenkomst. Instituut Gak en de KNAW reiken de prijs sinds 2019 jaarlijks uit. De Award is bestemd voor talentvolle onderzoekers aan het begin van hun carrière om baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. De Instituut Gak-KNAW Award bestaat uit een driejarige aanstelling als postdoc-onderzoeker binnen de stimulerende omgeving van een KNAW-instituut.

Eerdere winnaars van de prijs waren Jelle Lössbroek (2021), Roos van der Zwan (2020) en Jaap Oude Mulders (2019). Lees meer over hun onderzoek in Demos, bulletin over bevolking en samenleving.

Instituut Gak
  
KNAW

Over Instituut Gak, NIDI en KNAW

Instituut Gak financiert maatschappelijke projecten, onderzoek en leerstoelen op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt in Nederland: www.instituutgak.nl.

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW) is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is geaffilieerd met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG): www.nidi.nl.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is als forum, stem en geweten van de Nederlandse wetenschap, verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten: www.knaw.nl.

Bron: KNAW – Instituut Gak-KNAW Award voor Lonneke van de Berg / 12 december 2022.

KNAW Logo
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.